Laat je lijf, je leven en je werk weer stromen
Je kunt pas loslaten
als je het eerst hebt vastgepakt
Rouwen is loslaten
om je daarna weer te verbinden
Verlies- en rouwondersteuning
Er bestaan vele soorten van ingrijpend verlies waarbij rouw een rol speelt, zoals verlies na overlijden, van gezondheid, van verlangen zoals een (nog) onvervulde kinderwens, na een miskraam, bij adoptie, echtscheiding, verlies van toekomstperspectief of in de laatste fase van je leven; bij het afscheid nemen van het leven en de mensen om je heen.
Leven met gemis kan erg zwaar zijn en je soms te veel worden. Het leren aannemen, het verbinden met en aanvaarden van het gemis, is vaak een moeizaam proces. Om zo het hart weer opnieuw te openen voor het leven. Samen richten we onze aandacht op contact maken met je pijn, je verlangen, je verdriet en andere gevoelens tot betekenisvol omgaan met je verlies. Als je je niet met een ander verbindt, de ander niet lief hebt, kan je ook geen gemis ervaren en erom rouwen. Ik volg hierbij verschillende rouwmodellen. Rouwen is hard werken, maar het gaat erom dat je je eigen slingerbeweging vindt, die ervoor zorgt dat je niet in je emoties verdrinkt, maar dat je ze ook niet verdringt. (Uit: Herbergen van verdriet – Riet Fiddelaers en Sabine Noten)
Verlies- en rouwondersteuning kan je ondersteunen in een zware tijd, bijvoorbeeld als je jouw eigen gedrag niet meer snapt en dingen doet die je anders nooit gedaan zou hebben, als je alleen nog maar kunt overleven in plaats van leven, als je blijft doen alsof het niet gebeurd is of als een verlies van lang geleden, soms na vele jaren ineens groots aanwezig is. Bij alle verliezen geldt: de dood of je verlies mag geen grotere plek innemen dan het leven. Maar hoe doe je dat?
Heb je vragen over verlies- en rouwondersteuning? Neem gerust contact op.
– Het verlies is voor altijd deel van jouw zijn –
Door toe te laten
wat er niet is
kun je buigen
voor hoe het is
Erken je eigen lot
Systemische verlies- en rouwondersteuning
Door middel van een opstelling brengen we jouw verlies in beeld. Het kan gaan om verlies van bijvoorbeeld gezondheid, werk of iemand die is overleden. Zo kunnen we patronen doorbreken die onbewust van generatie op generatie doorgegeven zijn. Rouwen om een verlies is belangrijk. Als je je verlies en rouw wegstopt, gaan ze een eigen leven leiden, worden ze verdrongen en uiteindelijk ontkend. Het doel van deze ondersteuning is dat je je eigen lot draagt, op de juiste plek staat in het systeem en je eigen leven leidt.
Coaching bij verlies en verandering op het werk
Verlies bij veranderingen op het werk bijvoorbeeld na ontslag of verlies van een functie of collega kan enorm ingrijpend zijn. Misschien voel je de behoefte aan ruimte om, misschien wel voor het eerst, je hele verhaal te vertellen, met de bijbehorende emoties? Als je deze kan doorleven en kan rouwen, ben je beter in staat een beweging te maken richting je werk, een nieuwe job of een andere levensinvulling.
Samen gaan we na of dit nieuwe verlies oude wonden open trekt. Dat noemen we gestapeld verdriet; dit verlengt je rouwproces. In dit proces is een werkopstelling van toegevoegde waarde, bijvoorbeeld bij de groepstraining ‘Kiezen voor Kansen’. Daarin besteden we aandacht aan verlies van werk.
Coaching bij een (nog) onvervulde kinderwens
Eén op de vier vrouwen krijgt te maken met een miskraam. Ook ik heb hiermee te maken gehad. Hoe geef je antwoord op dit enorme gemis wat je zo diep in je wezen raakt? Hoe kun je je hart weer opnieuw openen voor het leven? Het leren aannemen, aanvaarden van je gemis is een vaak moeizaam proces. Niet beleefde, niet genomen rouw belemmert je ontwikkeling en het gebruikmaken van je eigen kracht, je eigen potentieel en het vermogen tot hechting.
Kinderloosheid treft vele vrouwen en mannen in de kern van hun wezen en raakt diepliggende, kwetsbare emoties. Het is dan ook hard werken te rouwen om de kinderen die er niet zijn. Ieder mens rouwt op zijn eigen wijze, mannen en vrouwen rouwen daarnaast ook nog eens verschillend, en vaak niet tegelijkertijd. De relatie komt behoorlijk onder druk te staan in het hele proces van onvruchtbaarheidproblematiek en ongewilde kinderloosheid. Vaak blijkt vele jaren later het verdriet er nog te zijn, opnieuw te zijn of er dan pas te zijn.
Het doel van deze coaching is dat je een vorm vindt om jouw verlies rondom je onvervulde kinderwens verweven te krijgen in je leven. We geven aandacht aan je onzichtbare verdriet van het leven zonder kinderen.
Wat het betekent voor jou en je partner, je lijf, je relatie, je intimiteit en seksualiteit, je toekomstperspectief, je omgang met familie, vrienden en omgeving? We kijken samen vanuit veiligheid en vertrouwen naar hoe jij en je partner met dit alles omgaan en of er sprake is van gestapeld verdriet. We kijken ook naar wat het doet met je zelfbeeld, het vertrouwen in jezelf en je relatie.
Systemisch werk bij ongewilde kinderloosheid
Miskramen hoe jong ook, kunnen veel invloed hebben op je systeem. Misschien ben je zelf in de baarmoeder aanvankelijk gestart met zijn tweeën en heb je een broertje of zusje verloren. Dit kan een levenslang gevoel van eenzaamheid, leegte of zoeken naar de ander geven. Ook kan het zijn dat je je leven leeft in de energie van de overleden helft en daarmee niet volledig in je eigen leven. We zouden systemisch kunnen kijken naar bijvoorbeeld de plek van je onvervulde verlangen, je verlies, je ongekende kindje (miskraam), je (overleden)kindje en of je ongewilde kinderloosheid, maar ook kunnen we, als je dat wil, een toekomstig kindje opstellen.
Heb je vragen over verlies- of rouwondersteuning? Neem gerust contact op.
– Gemis toelaten betekent de prijs betalen voor alles wat is geweest –
Het gaat vaak over
de kinderen die er zijn
en zelden over
de kinderen die er niet zijn.
Doorbreek de stilte.
Workshops, trainingen en themadagen
Verlies- en rouwondersteuning zet ik in in workshops en trainingen als Verbinden met je (nog) onvervulde kinderwens, Hoe ga je (samen) om met je (nog) onvervulde kinderwens, Kiezen voor kansen (voor groepen na ontslag), Training Omgaan met weerstand en jongeren- en eenouder-rouwgroepen .
Tevens verzorg ik Themadag ‘Onvervulde Kinderwens ITH Instituut voor Toegepaste Haptonomie’ en themadagen voor intervisiegroepen en verschillende beroepsgroepen zoals huisartsen, relatietherapeuten, coaches, HRM-ers, verlies- en rouwtherapeuten etc. Themadagen worden verzorgd op locatie, alle trainingen en workshops worden in principe verzorgd in het centrum van Nieuwegein.
Ga naar de agenda voor alle actuele data.
Heb je vragen over verlies- of rouwondersteuning? Neem gerust contact op.